Plasarea împrumuturilor de stat .Se realizeaza prin subscriere publica, prin intermediul unei consortii bancare sau prin vânzarea la bursa.
Plasarea împrumuturilor prin subscriere publica se face prin Minesterul Finantelor. Aici se întâlnesc doua situatii: – când nu se limiteaza cuantumul împrumutului ce poate fi contractatsi când cuantumul împrumutului se limiteaza.
Plasarea împrumutului prin consortii bancare se realizaeza prin un grup de banci care se angajeaza se efectueze aceasta operatie la cererea organelor competente. Consortiul bancar preia în comision obligatiunle împrumutului sau le cumpara efectiv.
Prin vânzarea la bursa sunt plasata înscrisurile unui împrumut nou atunci când statul doreste ca aceasta sa treaca neobservat. intrucât vânzarea se face prin intermediul agentilor de schimb cumparatorii nustiu daca înscrisurile care fac obiectul tranzactiilor la bursa sunt ale unui împrumut vechi sau ale unui împrumut nou emis recent de stat. Aceasta modalitate prezinta avantajul ca este discreta, comoda si foarte putin costisitoare.
Modificarea nivelului dobânzii . Nivelul dobânzii nu ramâne vreme îndelungata constant ci se modifica în functie de raportul dintre cerereasi oferta de capital de împrumut. Se cunosc trei tipuri de conversiune:
– conversiunea fortata când statul ofera detinatorilor de înscrisuri o singura alternativasi anume aceea de a prezenta la preschimbare titlurile împrumuturilor vechi contra titlurilor împrumuturilor unui nou împrumut în decursul unei anumite perioade de timp.
– conversiunea facultativa când detinatorii înscrisurilor au de optat pantru una din urmatoarele solutii: de a preschimba înscrisurile împrumuturilor vechi cu înscrisuri ale unui împrumut nou sau de a pastra înscrisurile vechiului împrumut.
– caonversiune sau rambursare anticipata când detinatorii de înscrisuri au urmatoarele alternative: sa accepte preschimbarea înscrisurilor vechiului împrumut în conditiile stabilite de stat sau sa o refuzesi sa solicite rambursarea anticipata a acestuia.
Modificarea termenului de rambursare. Statele care recurg în mod frecvent la împrumuturi pe termen scurt pentru acoperirea deficitelor financiare temporare ajung sa acumuleze datorii importante care trebuie rambursate la intervale scurte de timp. Pentru iesirea din impas statul procedeaza atunci la consolidarea datoriei sale ajunse la scadenta adica la preschimbarea înscrisurilor împrumuturilor exigibile imediat sau pe termen scurt cu înscrisuri ale unor împrumuturi pe termen mijlociu sau lung sau fara
termen. Aceste modificari sunt avantajoase pentru banci deoarece ele încaseaza importante comisioane pentru operatie de preschimbare a înscrisurilor pe termen scurt cu înscrisuri ale împrumutului consolidat.
Rambursarea împrumuturilor de stat – se întelege rascumpararea titlurilor de credit de la detinatorii lor adica restituirea sumei împrumutate. Rambursarea împrumuturilor poate avea caracter obligatoriu sau facultativ.
Modalitati de rambursare a împrumuturilor: pe calea anuitatilor prin tragere la sort; prin rascumpararea la bursa.
Rascumpararea împrumuturilor prin anuitati consta în aceea ca începând din cel de-al doilea sau al treilea an de la contracterea împrumutului statul începe sa achite pe lânga dobânzisi o parte din suma datorata.
Când împrumutul de stat a fost contractat de un mare numar de creditori statul foloseste pentru rambursarea acestuia tragerile la sort.
in cazul împrumuturilor pe termen lung statul este obligat sa procedeze la rambursarea acestora la scadenta dar el poate însa sa facasi cu anticipatie daca legea nu interzice aceasta posibilitate
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!