Datoria externa bruta în sens larg cuprinde sumele de banisi alte valori pe care rezidentii unor tari, persoane fizice sau juridice le datoreaza strainatatii la un moment dat. Aceste datorii provin din orice fel de împrumuturi, achizitii de bunuri, prestari de servicii pe credit, investitii directe de capital.
Datoria externa bruta în sens restrâns cuprinde obligatiile banesti fata de strainatate dar cu unele exceptii: creditele pe termen scurt sub un an, împrumuturile
externe pe o perioada de 10-15 ani sau mai mare, împrumuturile acordate de unii creditori externi sucursalelor sau filialelor în conditii mai avantajoase decât cele practicate pe piata mondiala.
Datoria externa în interpretarea Bancii Mondiale care cuprine sumele unor creditori publici sau privati, în valuta straina, bunuri sau servicii cu o perioada de rambursare mai mare de un an; sumele datorate de persoanele private dar garantate de o autoritate publica. Aici datoria externa nu cuprinde datoria persoanelor private catre strainatate negarantata de autoritatile publice, datoria din tranzactiile Fondului Monetar International, sumele datorate unor creditori rezidenti în strainatate pentru care nu au fost stabilite termenele de achitare.
Datoria externa neta care cuprinde diferenta dintre activele publicesi private ale rezidentilor unei tari în strainatatesi activele retinute de rezidenti straini în tara considerata – împrumuturi primite de la guverne, creditele primite de la banci private, investitii de capital. Indicatorul datoriei externe nete se foloseste în cazul tarilor care sunt creditoaresi debitoare fata de strainatate. SUA în anul 1984 era primul creditor al lumiiiar în anil urmator a devenit cel mai mare debitor al lumii.
Cuantumul datoriei externe difera în functie de modul în care se determina bruta sau neta. Indicatorii:
Gradul de îndatorare a unui tari fata de strainatate se exprima cu ajutorul marimii datoriei externe, al marimii medii a datoriei respective pe un locuitorsi al raportului dintre datoria externasi venitul national PIB.
Marimea datoriei externe totalesi medii pe un locuitor arata suma datorata strainatatii la un moment dat. Marimea absoluta a datoriei externe se determina prin transformarea valutelor pe care le are ca datorie în moneda nationala sau într-o valuta straina de largacirculatie internationala.
Raportul dintre datoria externasi PIB arata cât din venitul national al acelui an ar fi necesar pentru rambursarea acelei datori. Potrivit Bancii Mondiale cele mai îndatorate tari cu venituri mijlocii sunt : Argentina, Brazilia, Chile, Coste Rica. *Pentru exprimarea gradului de îndatorare fata de strainatatea se mai folosestesi indicatorul: raportul dintre datoria externasi încasarile din exportul de marfurisi servicii.
Efortul valutar a unei tari se determina cu ajutorul marimii absolute a serviciului datoriei externesi al raportului dintre serviciul datoriei externesi încasarile din exportul de marfurisi servicii.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!