in tarile dezvoltate impozitele indirecte la formarea veniturilor fiscale este mai mic decât cel al impozitelor directesi al contribitiilor pentru asigurari sociale luate împreina. in tarile în curs de dezvoltare ponderea impozitelor indirecte o devanseaza pe aceea a impozitelor directe, în totalul veniturilor fiscale ale statului. Preferinta majoritatii acestor tari pentru impozitele indirecte este determinata de nivelul redus al veniturilor realizate de tarani, mestesugari, mici negustorisi muncitori. Impozitele indirecte sunt instituite de stat asupra vânzarilor de marfurisi prestarilor de servicii. Cotele utilizate calculate pentru acestor impozite nu sunt diferentiate în functie de venitulaverea sau situatie personala a celor care cumpara marfuri sau apeleaza la serviciile ce fac obiectul impozitelor indirecte. Impozitele indirecte nu afecteaza în aceiasi masura veniturilor tuturor categoriilor sociale, ele afectând în mod deosebit pe cei cu venituri mici fiindca imp indirecte se percep la vânzarea bunurilor de larg consum. La imp indirecte nu exista scutirea de impozit adica un minim neimpozabil pentru cei cu venituri mici cum exista la impoz directe. Impozitele indirecte sunt varsate la bugetul de stat de catre comercianti dar ele sunt suportate de catre consumatori deoarece se includ în pretul de vânzare al marfurilor. Drept urmare impozitele indirecte nu afecteaza vaniturile nominale, ci numai pe cele pe cale reala micsorând puterea de cumparare. in perioadele când economia înregistreaza un curs ascendent impozitele indirecte au un randament fiscal ridicat iar în perioadele de criza când productiasi consumul cresc mai lent încasarile din impozite indirecte urmeaza aceasi evolutie.
Impozitele indirecte cunosc urmatoarele forme de manifestare: taxe de consumatie, monopoluri fiscale, taxe vamale, alte taxe. in tarile dezvoltate cel mai important impozit indirect îl constituie taxele de consumatie iar în tarile în curs de dezvoltare taxele de consumatie procura peste 50% din totalul încasarilor provenite din imp. indirecte
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!