In jurnalismul de televiziune sînt cunoscute şase modalităţi generale de alăturare a imaginii şi a comentariului. În funcţie de caz, în prelucrarea materialelor de televiziune, se foloseşte o singură modalitate sau se combină mai multe. 1. comentariu puternic/imagini fundal (de umplutură) Atunci cînd subiectul material e de factură abstractă (indici economici, sociali) se filmează imagini apropiate temei, dar fără o legătură directă cu informaţia transmisă. De obicei se filmează oameni în stradă, pentru că orice se întîmplă pînă la urmă afectează oamenii. Justificarea unui astfel de material (de un interes redus) se bazează doar pe importanţa informaţiei transmise verbal. 2. comentariu puternic/imagini generice 

Modalitate foarte asemănătoare cu prima. Textul rostit e susţinut de imagini prin prezentarea unui element, detaliu specific subiectului abordat. De exemplu dacă se vorbeşte despre anumite date referitoare la energia termică, se pot arăta nişte calorifere. Elementele vizuale au doar rol generic şi nu redau un subiect. Folosindu-le putem menţine atenţia spectatorului timp îndelungat.

3. comentariu puternic/imagini de ilustraţie

Se demonstrează imagii ce corespund anumitor detalii din discurs: se vorbeşte despre o stradă – se demonstreză o stradă, se vorbeşte de o persoană – se demonstrează o persoană etc. Nu trebuie să se abuzeze de această modalitate întrucît materialul poate deveni plictisitor prin redundanţă.

4. comentariu puternic/imagini puternice

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!
Dacă imaginea, formînd un tot coerent, prezintă o poveste ce poate fi urmărită şi înţeleasă independent de cuvinte, comentariul poate dispare. În acest caz dificultatea redactorului constă în a alterna atenţia spectatorului de la mesajul vizual la cel auditiv şi invers.

5. comentariu cu rol complementar/imagini puternice

Imaginea practic redă realitatea, prin înregistrări de mare tensiune, însoţite de sunetul original. Comentariul are rolul de a explica şi comenta ce se vede. Astfel sînt tratate subiectele dramatice în plină desfăşurare: demonstraţii, proteste, grave etc.

Deşi comentariul e complementar, dacă e utilizat în anumite scopuri, poate da o interpretare diferită de realitate sau chiar inversă celor văzute. În acest caz vorbim deja de tehnici de manipulare.

6. imagini fără comentariu

Există două tipuri radical diferite de abordare a acestei modalităţi:

a) Se dau în emisie înregistrări nefinisate, nemontate, cu sunet original, cu planuri lungi. Se consideră că acestea oferă senzaţia participării nemediate la eveniment. Ne putem referi aici la rubrica No comment de pe canalul Euro News.

b) În al doilea caz e vorba de poeme, eseuri vizuale în care compoziţia cadrului, mişcările de aparat, lumina, montajul, sunetul original au un rol foarte important. În rezultat se pune în valoare viziunea autorului.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!