Cauzele căderii comunismului aici au fost diverse: factorul Gorbaciov; criza sistemului sovietic, destinderea internaţională,obosirea sistemului, ineficienţa economică, deschiderea spre vest ş.a. În aceste 3 ţări a existat aşa numitul sistem nordic unde forţele democrate înving din start eliminând comunismul. Cehoslovacia. În noiembrie/decembrie are loc schimbul de putere. La 17 noiembrie s-a decis comemorarea a manifestaţiei din 1939 împotriva ocupanţilor, poliţia a intervenit în forţă. A doua zi 200mii de persoane erau protestau. Se forma Forumul Civic După 8 zile de lupte împotriva statului, conducerea comunistă a fost înlăturată la 24 noiembrie. Conducerea nouă a fost de acord să anuleze monopolul comunist în schimbul puterii (28 noiembrie). Demonstraţiile continue au dus la demisia preşedintelui Gustav Gusac (10decembrie) care a fost înlocuit cu Vaclav Havel (29decembrie). Preşedintele Parlamentului devine Al. Dubcec. Ca urmare la 29 februarie 1990 începe evacuarea trupelor sovietice de aici.

Polonia. În urma alegerilor din 4.06.1989 comuniştii pierd alegerile. 99din 100 de locuri în senat erau ocupate se susţinătorii ,,Solidarităţii’’. În Seim aceştia obţin toate cele 161 de locuri. Nici unul din cele 299 de locuri garantate comuniştilor nu a fost obţinut de persoane sprijinite de partid iar apoi s-a optat p/u reforma în interiorul partidului. La 14 august comuniştii n-au putut forma guvernul. Candidatul comuniştilor la funcţia de prim-ministru Chişaknu a putut forma guvernul. Acordul între Earuzelski şi Walesa au adus la alegerea prim-ministrului pe Mazovetski (membru solidaritatea). La 20 mai 1990 au avut loc alegerile în organele locale. Membrii Solidarităţii obţineau 40%, PSD(PC) – 2%. În cele din urmă la 9 decembrie 1990 preşedinte e ales Lech Walesa. Ungaria. La 2 mai 1898 Ungaria deschide frontiera cu Austria, fiind prima din blocul comunist care deschide hotarele. În luna octombrie, sistemul comunist din Ungaria se sfărâmă. La 19 octombrie 1989 majoritatea parlamentară a permis legalizarea partidelor de opoziţie astfel se anula monopolul politic. La fel se anulau articolele staliniste din constituţie. În timpul unui congres extraordinar, Partidul Comunist a fost transformat în socialist (PSU). Se abandona principiile centralismului democratic şi dictatura proletariatului. La 23 octombrie se proclamă ce de-a IV-a republică, punând capăt Republicii Populare instaurate în 1949 şi decid primele alegeri libere. La 11 martie 1990 începe evacuarea trupelor sovietice iar la 26 iunie 1990 Ungaria iese din OTV.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!