Turcia a semnat un acord de asociere cu UE înca din 1963, dar dupa lovitura de stat militara UE a înghetat relatiile. În 1987 Turcia a facut oficial cerere de aderare, dar dupa 10 ani a fost respinsa din cauza situatiei drepturilor omului. În 1999 candidatura ei a fost totusi acceptata, dar negocierile de aderare nu au Inceput pt ca ea tot nu îndeplineste criteriile politice. Candidatura Turciei a constituit un subiect de controverse intre statele membre pe o perioada destul de lunga, , dar acestea s-au accentuat dupa Consiliul european de la Copenhaga din 2002 cand s-a stabilit data pentru deschiderea negocierilor de aderare. Cererile UE: 1.Au fost adoptate m m amendamente constitutionale privind libertatea cuvântului si abolirea pedepsei cu moartea.
2.Dar Uniunea Europeana cere ca Turcia sa limiteze influenta pol a armatei, sa dea drepturi mai largi de folosire a limbii minoritatii kurde, si sa ajunga la un acord în litigiile teritoriale cu Grecia si în chestiunea Ciprului. ARGUMENTE CONTRA ADERARII TURCIEI LA UE. Aderarea Turciei = Distrugerea UE (II). George ANGLITOIU – profesorul de la curs. Consiliul European din decembrie 2004 a luat decizia începerii negocierilor de aderare cu Turcia, data aproximativa pentru declansarea acestui proces fiind octombrie 2005. Dincolo de optiunile pro si contra ale expertilor, se contureaza însa o dilema de securitate pt Ro intrarea Turciei în UE nu aduce beneficii Bucurestiului, dimpotriva? Exista si politicieni lucizi care s-au manifestat explicit împotriva aderarii Turciei, ca: fostul presedinte francez, Valйry Giscard el declara ca, având în vedere prognozele demografice la momentul în care negocierile de aderare vor fi fost încheiate (adica peste 10-15 ani), Turcia ar putea deveni – dat fiind votul cu dubla majoritate bazat pe marimea populatiei – cel mai mare decident în UE şi austriacul Frantz Fischler, a avertizat ca aderarea statului turc ar putea costa bugetul comunitar 11,3 miliarde euro, doar pentru subsidiile agricole, la care s-ar adauga riscul imploziei Europei sub afluxul imigrantilor islamici în cautarea unui trai mult mai bun. Dintr-un alt punct de vedere, aderarea Turciei ar reduce semnificativ importanta geopolitica si geostrategica a Romвniei, avînd оn vedere atât extinderea UE pe continentul asiatic, cât si urgentele de securitate implicite din cauza vecinatatii sale nu doar cu Irakul si cu 2 state ale “Axei Raului”, Iran si Siria. 
Rolul important pe care pozitia geografica i-o confera in zona va implica, treptat, o reconsiderare a geopoliticii europene. Dupa aderarea Turciei vom vorbi despre un spatiu comunitar ale carui frontiere vor ajunge pana in Orientul Mijlociu si in Caucaz, zone strategice instabile din punct de vedere al securitatii, dar bogate in resurse energetice. Indiscutabile sunt progresele pe care Turcia le-a facut pe calea integrarii: modificarea unor articole din Constitutia adoptata in 1982 si din legislatia referitoare la drepturile omului. In 2002 Parlamentul Turciei a decretat abolirea pedepsei cu moartea, a autorizat invatamantul in limbile minoritatilor si a adoptat o noua legislatie referitoare la minoritatea crestina. La acestea se adauga o serie de masuri luate in 2003 si care au avut ca punct central limitarea influentei politice a Consiliului National de Securitate si “toleranta zero” fata de tortura si de tratamente inumane. Aceste reforme importante trebuie continuate si consolidate. Comisia europeana mai recomanda Turciei o reforma a sistemului electoral si reducerea pragului electoral de 10% pentru a permite o reprezentare mai larga fortelor politice in Marea Adunare Nationala, reforma legislatiei referitoare la fundatii si asociatii, sprijin neconditionat acordat societatii civile, libertate sindicatelor in organizare, lupta impotriva coruptiei, stabilitate regionala si incurajarea relatiilor de buna vecinatate prin deschiderea posibilitatilor de acces la resursele de apa, o distributie justa si echitabila a apei din fluviile al caror curs superior se afla pe teritoriul turc, cat si respectarea standardelor Organizatiei Internationale a Muncii. Cu toate particularitatile pe care le prezinta, totusi Turcia se va defini ca un model pentru alte state musulmane aratand ca democratia si Islamul sunt compatibile, in timp ce promovarea multiculturalismului in Europa ca principiu de politica externa europeana devine o necesitate pentru a face fata provocarilor globale.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!