Creierului omenesc i se atribuie deseori numele de calculator biologic. Deşi comparaţia dintre creier şi calculator ne dă o idee despre cât de complexă este munca creierului, acest lucru este parţial adevărat. În primul rând, creierul poate prelucra mai multe informaţii decât un computer, fiind mai abil în prelucrarea diferitelor feluri de date. De exemplu, nici un calculator performant nu poate să raţioneze singur, să simtă emoţii sau să viseze. Chiar dacă un calculator poate efectua calcule matematice imposibile creierului uman, el nu poate concepe nici un fel de idei. În al doilea rând, creierul nu funcţionează doar electric, ci şi chimic. Componentele chimice sunt implicate  în comunicările din interiorul creierului, precum şi în emiterea mesajelor din acesta.
                   Creierul uman este o bucată de ţesut moale, de culoare            gri-rozalie,având forma unei nuci uriaşe.Greutatea creierului variază de la 1200 grame (la femei), până la 1350 grame (la bărbaţi).Comparativ cu ambele sexe, aceste reprezintă aproximativ 2% din greutatea totală a corpului.
Ø     Structura creierului. Emisferele celebrale,în număr de două,
ocupă 90% din suprafaţa creierului. Restul de 10% constă în câteva regiuni separate de ţesut şi continuă în vârful şirei spinării. Creierul e acoperit de o membrană formată din 3 straturi de celule, numită meninge. Acesta, împreună cu cavităţile creierului, cunoscute sub numele de ventricule, conţin un lichid apos, denumit ,,lichid cerebrospinal”. Acesta protejează împotriva loviturilor şi umflăturilor, dar şi transportă substanţele nutritive din sânge, eliminându-le pe cele nefolositoare. Cele mai mici componente ale creierului sunt celulele nervoase (neuronii).Neuronul are o masă complexă,fiind compus din nucleu, axon (face legătura între celulele creierului) şi dendrite (realizează un sistem de comunicare între neuroni).
Ø     Legătura   chimică.   La  fel  cum  chimia  este  implicată  în
impulsurile nervoase, şi creierul prezintă mesageri chimici specifici. Aceştia sunt cunoscuţi sub numele de hormoni şi formează sistemul poştal al corpului. În organism există peste 30 de hormoni, aceştia fiind produşi de glandele endocrine. Toate glandele endocrine se află sub influenţa hipofizei. La rândul său, glanda este controlată de hipotalamus.
Ø     Activitatea  electrică. Creierul  este  tot timpul activ, prin el
circulând milioane de impulsuri în fiecare secundă. Impulsurile sunt identice. Fiecare parte a creierului interpretează mesajele în funcţie de numărul lor. De exemplu, mesajele ce provin de la o mână care a atins ceva fierbinte, vor circula mai repede decât cele din urechea care în acelaşi moment aude o pasăre cântând. Influxurile nervoase circulă prin creier cu viteze de peste 400 km/h., iar 200 dintre ele pot străbate un neuron în fiecare secundă. În ultimii 5 ani, cercetătorii au  reuşit să elaboreze harta celei mai mari părţi a creierului, localizând diferite zone ce îndeplinesc anumite funcţii.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!