Ţepeş a fost un domnitor pe cât de viteaz, pe atât de drept. El a pedepsit aspru pe acei boieri care trădau şi treceau de partea otomană. Nu mai vorbim de hoţi, pe care domnitorul îi ura şi îi pedepsea cu severitate, trăgându-i în ţeapă. Se spunea că Ţepeş pusese o cupă de aur la o fântână, ca să bea apă cu ea toţi drumeţi însetaţi. Cât a fost el domn, nimeni nu a îndrăznit să fure această cupă. Odată în pragul serii, venise la Ţepeş un negustor din Florenţa; acesta îl rugă pe domnitor să-i dea străji, să-i păzească peste noapte carele încărcate cu mărfuri. Ţepeş îi poruncise să lase carele în mijlocul drumului şi să se ducă să se odihnească, pentru că nimeni nu se va atinge de mărfurile sale. Şi într-adevăr aşa a fost! Luptele cu Otomanii. Vlad Ţepeş şi-a întocmit oastea din boieri de ţară, ţărani liberi şi târgoveţi. Din rândurile celor mai viteji a ridicat dregători şi căpitani de oaste. El l-a înfruntat cu curaj pe Mahomed al doilea.

În răstimp de şase ani de domnie, el n-a avut ca alţi domnitori răgazul necesar pentru a retrage populaţia în munţi şi a-şi alege un loc favorabil luptei. Otomanii năvăleau pe neaşteptate, în grupuri mai mari sau mai mici, prădau, jefuiau şi ucideau fără milă. Pe femei le luau în robie. Ţepeş era meşter în  întinderea capcanelor de tot felul. Este cunoscut aşa-numitul atac de noapte. Într-o noapte întunecoasă Ţepeş cu o mână de oşteni îmbrăcaţi turceşte a pătruns în tabăra vărmaşilor. Românii au făcut mare zarvă. Otomanii au ieşit din corturi crezând că este vorba de o întreagă oaste românească. Ţepeş şi ai săi se rătrăseseră pe nesimţite, iar otomanii se măcelăriră între ei până la ziuă. În 1462 sultanul voi să-l prindă pe Ţepeş printr-un vicleşug. Trimisese pe Hamza-Paşa la Giurgiu pentru a lua de la Ţepeş 500de copii ceruţi ca ostatici. Dar Ţepeş nu se lăsă înşelat. Ascunde în pădure o oaste de viteji şi, cănd Hamza-Paşa se pragătea să-l prindă, aceştia sariră la luptă şi spulberă pe otomani. Cei prinşi erau traşi în ţeapă.
Sfârşitul lui Ţepeş
Văzând acest lucru sultanul, veni în aceleaşi an în fruntea oşti numeroase. Ţepeş nu mai are forţe să i se opună pleacă în Transilvania  şi de acolo la regele Ungariei, Matei Corvin. Dar acesta crede în acuzaţile negustorilor saşi, Care îl urau pe Ţepeş şi care l-au pârât regelui că a trecut de partea turcilor.Matei corvin îl va întemniţa o vreme,apoi eliberat,Ţepeş vy participa la alte campanii împotriva turcilor,însă domnia şi-o va redobândi abia în 1476.El continuă cu aceeaşi înflăcare lupta pentru independenţă, dar în aceleaşi an cade victimă unui complot al boierilor.Se pare că mormântul viteazului domnitor se află la Snagov.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!