Bătălia de la Kursk a fost o importantă confruntare care a avut loc între armatele de blindate germane şi cele ruseşti, în perioada 5 iulie – 6 august 1943, în timpul celui de-al doilea război mondial. Bătălia a fost câştigată de URSS şi a implicat în desfăşurarea ei mai mult de 2 milioane de oameni şi peste 3000 de tancuri. Această bătălie este recunoscută ca cea mai mare bătălie de tancuri din istorie. După învingerea armatei germane la Stalingrad (numit astăzi Volgograd), la începutul anului 1943, feld-mareşalul Gunther von Kluge, comandant pe frontul rusesc, a plănuit o contraofensivă la Kursk, 320 km sud-est de Smolensk. Tranşeele sovietice pătrunseseră adânc în liniile germane. Pentru mai mult de o săptămână, concentrarea feld-mareşalului de 900.000 de oameni, 2.700 de tancuri şi arme de asalt, 10.000 de piese de artilerie şi 2000 de avioane au asaltat, de la nord la sud, liniile de apărare sovietice în încercarea de a le separa de restul liniei de apărare ruseşti. În lupta încrâncenată , noile efective de tunuri anti-tanc ale generalilor sovietici Konstantin Rokossovsky (comandant al zonei nordice) şi Nikolay Vatutin (comandant al zonei sudice) au distrus aproape 40% din tancurile naziste. Pe 12 iulie, un contraatac la Orel al generalului rus Markian Popov, 160 km nord de Kursk, l-a forţat pe von Kluge să-şi  abandoneze tancurile în ziua de 13 iulie. Pe 5 august, înfrângerea lui von Kluge a fost confirmată de capturarea de către armata rusă a oraşului Orel.
            Bătălia de la Kursk a fost ultima ofensivă a generalului Nazi pe frontul de est. Această bătălie a costat Germania viaţa a peste 100.000 de oameni şi pierderi ireparabile a celebrelor divizii de tancuri.

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!