Dintre popoarele antice ale orientului apropiat ,asirienii au fost cei mai vestiti pentru cruzimea lor prin care au devenit stapanii unui imperiu urias ,desi acesta I-a costat propia existenta .Ei au ramas in istorie ca primii utilizatori ai cavaleriei si ai carelor de razboi.Asirienii, unul din cele mai razboinice popoare din istorie ,au luptat de-a lungul secole lor pentru a subjuga popoarele vecine .La apogeul puterii ,imperiul lor se intindea pana la Golful Persic  si cuprindea chiar si Egiptul. Agresivitatea lor se putea datora intr-o oarecare masura pozitiei lor geografice .Pamantul Asiriei era in partea de nord a Mesopotamiei ,pa langa Valea Tigrului ,la nord de Babilon .Deoarece nu aveas hotare naturale ,tarmuri sau lanturi muntoase ,erau vulnerabile din orice directie .Din aceasta cauza era nevoie de o armata puternica  si mobilizata in orice moment ,pentru mentinerea imperiului .asirienii erau comercianti indrazneti .Mai mult ,principalele cai comerciala ale Mesopotamiei au trecut prin tara lor ,aceasta a reprezentat in sine  posibilitatea de imbogatire a oricarei puteri ce detinea controlul asupra lor .
   Ca si vecinii lor babilonieni ,si asirienii erau amoriti ,adica urmasii popoarelor semitice care in mileniul trei i.e.n.iesind din Arabia au subjugat Sumer si Akkad .Aparitia Asiriei  ca stat independent a fost in jurul anului 1900 i.e.n.,care a continuat sa fie dominatia regatului barbar Mitanni.In decursul acestei lungi si grele perioade ,asirienii nu numai ca au reusit sa isi pastreze identitatea ,dar au dezvoltat si o traditie militara puternica .Astfel in sec 14-lea i.e.n. au putut lansa o campanie expansionista .
       Au facut incursiuni in toate directiile .Tukulti ,un rege al secolului al XII-lea a extins imperiu Asirian pana la Marea Mediterana .Succesorul lor era schimbator  deoarece au patruns popoare in Orientul Apropiat ,s-au format si au disparut state ,iar in locul inamicilor vechi au aparut altii noi ,si anume aramienii.
      Incepand din secolul IX,militarismul asirian  adevenit dince in ce mai crunt .A luat nastere Imperiul  Asirian ,care a cuprins Mesopotamia  in cea mai mare parte si Siria de Nord .
    Dupa o perioada de decadere ,in 745 i.e.n. Asiria si-a inceput campania de expansiune finala ,care a fost si cea mai nasabuita .In aceasta perioada un commandant plin de success ,Tukulti Essara ,a fondat o dinastie noua .
     El a fost urmat de numerosi regi talentati si nemilosi ,si anume Sarrukin al II-le si Sin-ahhereba.Existenat statului depindea de fapt de armata ,astfel asirienii au fost pionieri ai innoirilor militare.
    In scrut timp au trecut la utilizarea armelor  de fier in locul celor de bronz  si au utilizat carute trase de cai care puteau duce omul pe spate ,ei au fost primii care au introdus unitatile de cavalerie in armata .Nici inamicul invins care se ascundea in oarsa  nu mai avea scapare.Asirieni au asediat orasele cu ajutorul berbecilor de lupta  si al turnurilor mobile ,apoi au macelarit toata polulatia.
      Bogatia cestui imperiu urias a facut posibil importul de piatra ,lemn si metale pretioase ,pe care le-au utilizat la impodobirea oraselor Asur,Kalhu,Dur-Sarrukin si Ninive.Fiecare imparat mare care a contribuit la extinderea imperiului si-a contruit palatul propriu ,ornamentat cu statui infatisand  tauri cu aripi si cap e om ,care vegheau symbolic constructia .Inscriptiile columnelor ridicate  pentru comemorarea victoriilor  se mandreau cu numele inamicului invins si cu numarul persoanelor decapitate sau trase in teapa.
      Pe langa macelaria soldatilor inamici ,asirieniii au folosit tactica deportarii in masa a conducatorilor acestora (aristocrati,functionary,mesteri artizani),astfel poporul ramas fara conducatori se supunea su umilinta.Aceasta politica sireata ,impreuna cu armata si sistemul administrative bine organizate au reusit   sa mentina stabil Imperiul Asirian prin secole de razboi .
      Expansionismul cotinuu a epuizat insa puterea Asiriei ,lasand armata fara reserve in timp  ce trebuia sa faca fata unor adversari noi .Imperiul era slabit si de setea de putere ai unor membri ai familiei regale,ceea ce a condos de multe ori la lovituri de stat si atentate, periclitand de multe ori securitatea statului.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!