Semnificatie: componenta cheie a PIB
Prezentat ca: totaluri in bani
Pune accent pe: ratele de crestere
Etalon: cresterea medie in tarile OCDE a cheluielilor de consum a fost de 2,8% pe an in anii ’80 si de
1,7% in perioada 1990-1995.
Publicat: trimestrial, impreuna cu cifrele privitoare la PIB , lunar in SUA; revizuit frecvent.
Prezentare generala
Cheluielile de consum sunt reprezentate de cheluielile ersonale pe bunuri si servicii.In consecinta , include chiriile aferente pentru locuintele ocupate de proprietarii lor , cheluielile care ar trebui facute pentru a cumpara veniturile in natura si costurile administrative ale fondurilor de pensii si asigurari de viata.Sunt excluse platile de dobanzi , achizitionarea de terenuri si imobile , transferurile in strainatate , toate cheltuielile legate de afaceri si cheltuielile pentru bunuri de mana a doua , care reflecta mai degraba un transfer de proprietate , decat o noua productie.
Strict vorbind , cheluielile se produc atunci cand bunurile sunt achizitionate , in timp ce consumul se poate desfasura de-alungul a mai multor ani.De exemplu , beneficiul derivat din achizitionarea unui automobil sau televizor este savurat de consumator pe de-a lungul a mai multor ani.In practica , este greu de masurat consumul si termenul este utilizat cu aproximatie pentru a exprima ideea de cheltuiala.In consecinta , cheluielile de consum , cheltuielile personale si consumul privat inseama toate acelasi lucru.
Semnificatie
Cheltuielile consumatorilor reprezinta intre o jumatate si doua treimi din PIB.Din punct de vedere aritmetic , o crestere cu 1% a celtuielilor de consum contribuie cu aproximativ 0,6% la cresterea PIB total, daca toate celelalte componente ar fi constante , fapt care se intampla rareori , bineinteles.In particular , unele dintre cheluielile suplimentare de consum se vor traduce prin importuri mai mari.
Deciziile de cheltuire
Veniturile personale sunt fie cheluite fie economisite.Deciziile asupra consumului se impletesc cu deciziile asupra econmisirii.
Cele mai plauzibile ipoteze asupra factorilor care determina cheluirea si economisirea sunt in mare “ipoteze asupra venitului permanent” si “ipoteze asupra ciclului de viata” , care sugereaza legatura intre consum si venitul pe o viata. Familiile tinere si cele in varsta au o inclinatie crescuta de a-si chelui venitul , in timp ce cele aflate la mijlocul vietii economisesc pentru pensie.In plus , famiile tind sa reduca economiile sau sa imrumute pentru a mentine consumul in timplul perioadelor de recesiune.
Influentele majore asupra nivelului consumului includ urmatoarele:
• Veniturile.In general , veniturile personale mai mari permit cheluieli mai multe.
• Asteptarile cu privite la preturi. Experienta arata ca cansumatorii tind sa economiseasca mai mult in timplul perioadelor de inflatie mare.Ei pot totusi spori cheluielile daca se asteapta o crestere brusca a preturilor , datorata inflatiei sau impozitelor indirecte mai mari.
• Ratele dobanzilor. Rate mai mari ale dobanzii cresc costurile imprumuturilor existente si descurajeaza imprumuturilr si , poate , incurajeaza economisirea , lucruri care duc toate la scaderea cheltuielilor.Cu toate acestea , rate mai mari ale dobanzilor duc de asemenea la redistribuirea veniturilor de la platitorii tineri de ipoteci catre persoanele mai invarsta decat ei , ale caror depozite sunt mai mari decat imprumuturile lar si care pot chelui venitul lor aditional din dobanzi.
• Creditele de consum.Facilitarea creditelor de consum poate incuraja imprumutul , fapt careduce direct la cheltuieli mai mari.
• Averea.O crestere a valorii activelor , cum ar fi pretul actiunilor sau al caselor , poate determina consumatorii sa se simta mai bogati si inclinati sa cheltuiasca mai mult.
• Nivelul stocurilor si preturile bunurilor de folosinta indelungata. Consumatorii tind sa priveasca bunurile de folosinta indelungata , cum ar fi automobilele si aparatura electrocasnica, ca fiind avutie.Un sfarsit brusc al unei perioade de furnizare restrictionata a bunurilor de folosinta indelungata sau o scadere a preturilor acestor bunuri poate incuraja o explozie temporara a consumului.Acest fapt poate accelera ciclurile de inlocuire , cu accese de cheltuire a banilor pe bunuri de folosinta indelungata la fiecare cativa ani.
• Factorii sociali. Acestia pot incuraja economisirea pentru a permite mostenirile sau cheluielile la pensie.
Ciclul cheltuielilor de consum
Exista un model ciclic in cazul cheluielilor de consum.Cea mai fluctuanta componenta este reprezentata de cheluielile pentru bunurile de folosinta indelungata:bunuri cu o durata de viata de peste un anu .
Cand conditiile economica sunt defavorabile pentru bunurile de folosinta indelungata pot fi reduse mai promt decat cheluielile pentru bunurile care nu sunt de folosinta indelungata , cum ar fi hrana sau incalzirea.Astfel,exista un nucleu stabil de cheluieli pentru bunurile care nu sunt de folosinta indelungata , si un nivel fluctuant al cheluielilor pentru bunurile de folosinta indelungata , care evolueaza in paralel cu ciclul economic.