Privirea coborîtă: stîngeneală, perfidie, disimulare

Specialiști în comunicare au estimat că omul modern, rostește pe zi aproximativ 30.000 cuvinte, sau aproximativ 3000 de cuvinte pe ora. Discursul de comunicare de obicei este însoțită de acțiuni nonverbale pentru a le ajuta să înțeleagă și să interpreteze textul discursului.
Eficacitatea comunicării este determinată nu numai de modul în care cuvintele  interlocutorului, dar, de asemenea, capacitatea de a interpreta informațiile vizuale, aspectul partenerului , expresiile sale faciale și gesturi, mișcări ale corpului, postura, distanta, ritmul și tonul de discurs. La urma urmei, chiar dacă limba este instrumentul cel mai eficient și productiv de comunicare umană, însă el nu este singurul instrument. Trasmiterea informației în comunicarea face-to-face: 55 la sută prin limbajul corporal, 38 la sută  prin paralimbaj și abia 7 la sută prin limbajul verbal (Albert Mehrabian) . Împreună cu limba există un număr destul de mare de moduri de a comunica, care, de asemenea, pot servi ca un mijloc de comunicare a informațiilor, iar aceste forme de comunicare, oamenii de stiinta au combinat noțiunea de “comunicare nonverbală.” Gesturi, expresii faciale, postură, haine, coafuri, obiectele din jurul nostru, familiare pentru noi de acțiune – acestea sunt un anumit tip de mesaje, cunoscut sub numele de mesaje nonverbale, care are loc fără folosirea de cuvinte. Ei au reprezentat pentru restul de 65% din informațiile transmise în procesul de comunicare. Aceste tipuri  de elemente a  comportamentului interlocutorului contribuie la un grad ridicat de înțelegere reciprocă. Urmărirea acestei informații în orice act de comunicare ne oferă informații despre morală și pențialul personal al partenerului de viață interioară, starea de spirit, sentimente și experiențe, intentiile si asteptarile, gradul de hotărâre sau de lipsa acestora.
Comunicarea nonverbală este schimbul de comunicare  între ființele umane și interpretarea lor.  Cu toate acestea, în caz de nevoie, este ușor de a face un  semn înțeles doar să o inițiați câteva simboluri (tuse normală poate fi cu ușurință un semnal, un avertisment cu privire la apariția autorităților) . 

Ambele mîini întinse, cu palmele orientate în jos:

 dorinţa de a reinstaura calmul.

Mesajele nonverbale sunt în măsură să transmită o multitudine de informații. Mai întâi de toate, ea este identitatea dispozitivului. Putem afla mai multe despre temperamentul, starea ei emoțională, la momentul comunicării, pentru a afla atributele sale personale și calități, competențe de comunicare, statutul social.
O altă serie de elemente paralingvistice sunt expresiile faciale și mișcările corporale. Uneori, expresiile sunt mai plate, mai limitate, dar când fața este mobilă, ea comunică despre sentimentele noastre, despre atitudinile față de cei de față, sau față de cele  ce constituie subiectul discuției. Mimica și mișcările corporale spun mai mult decât vrem  noi să lăsăm să se înțeleagă. Când nu sunt controlate conștient, aceste mișcări ne trădează starea internă, vorbesc despre noi.  Sunt popoare foarte expresive, cu mimica bogată, și popoare cu mimica ștearsă.  De asemenea, prin comunicarea nonverbală înseamnă că aflăm mai multe despre atitudinea în care o împărtășesc reciproc, apropierea sau depărtarea lor, tipul lor de relație (dominație – dependență), precum și dinamica relației lor. Și, în sfârșit, că sunt informații despre relația de comunicare a participanților la situația în sine: în ce măsură se simt confortabil în ea, mă întreb dacă acestea dorește să comunice sau să scape mai repede de ea .
În procesul de comunicare interculturală este comunicarea nonverbală și componenta sa corelat cu comunicarea verbală. Elementele de comunicare verbală și nonverbală poate completa, să respingă și să înlocuiască unul pe altul. În practică, această relație se poate manifesta în mai multe moduri. Acești parametri sunt:
1) Comunicarea nonverbală poate completa mesajul verbal.

Capul înclinat, susţinut de o mînă:  lehamite, oboseală

Dacă  zambesti şi spui, “Buna, ce mai faci?”, Aceste două acțiuni sunt complementare, plus înseamnă că elementele nonverbale face mai expresiv. Zâmbet în timpul unei întâlniri cu un prieten, atunci când vorbești cu el, s-a bucurat să-l vadă, se adaugă un mesaj vocal. Acest lucru este cel mai bine înțeles dacă este însoțit de gesturi. Deci, pentru a atrage atenția la orice mesaj poate fi ridicat degetul aratator. Comunicarea nonverbală este cumulul de mesaje, care nu sunt exprimate prin cuvinte şi care pot fi decodificate, creând înţelesuri. Aceste semnale pot repeta, contrazice, înlocui, completa sau accentua mesajul transmis prin cuvinte.
2) comportament nonverbal poate intra în conflict cu mesaje verbale.
Dacă nu te uiți în ochii tovarășul său și spune, “Din moment ce este foarte plăcut să vorbească,”  înseamnă că informațiile nonverbale contrazice cuvintele omului. Dacă vă spun că sunt bucuros să văd pe cineva, dar se încrunta, spune, uscat și rece, o altă persoană, probabil, va pune la  îndoială sinceritatea ta.

Gestul de a se juca cu o şuviţă de păr: 

 dorinţa de a seduce, îndoială, ezitări, 

tergiversări, plictiseală, dezgust.

3) comportament nonverbal poate înlocui comunicarea verbală. Un copil poate indica o jucărie în loc de a spune, “Vreau această jucărie.” Substituție se referă la utilizarea de mesaje nonverbale în locul verbal. Ai putea foarte bine, într-un public zgomotos, să arăţi gesturi prietenului pentru al invita să vorbească. În magazin se poate specifica, de asemenea, unui vânzător un gest pentru bunurile interesante pe care le doreşte.
4) acțiunile nonverbale poate servi ca autoritatile de reglementare de comunicare verbală.
Regulamentul este utilizarea de indicii nonverbale pentru a coordona interacțiunea dintre oameni. Pentru a întreține o conversație  se folosesc de multe ori simboluri care înlocuiesc cuvintele: gesturile, a schimba poziția, a atinge pe cineva, etc
5) Acțiune nonverbală poate fi repetat mesajul verbal: Vă rugăm să vorbiți  mai încet, urmată de aplicarea a degetului arătător la buze.
Oamenii folosesc comunicarea nonverbală, în vederea unei mai bune, mai precise și mai clare exprimare a gândurilor, sentimentelor și emoțiilor. Acest lucru este comun tuturor culturilor, deși în unele culturi unele semne dau un înțeles diferit. Prin urmare, pentru a comunica cu oameni din alte culturi e bine să  cunoşt și să înțelegi formele nonverbale de comunicare.

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!