Comportamentul la nutrii. Nutria (Myocastor coypus) este un animal rozator, semiacvatic, ii place apa, dar si soarele, nu-i place lumina puternica sau razele fierbinti ale soarelui din lunile de vara.Este originar din America de Sud. In libertate, traiesc in pereche sau in colonii, in regiuni mlastinoase sau pe malul raurilor si al lacurilor.Sunt mai active seara, pana spre miezul noptii si dimineata pana in jurul orei zece.Lungimea corpului la animalul adult, masurata de la baza nasului la baza cozii este de 40-70 cm, iar coada de 30-40 cm. Greutatea este 6-12 kg.Sistemul muscular este bine dezvoltat, mai putin coada. Nutria are 20 de dinti: 4 incisivi si 16 molari. Incisivii au o crestere continua. Daca se rup, in circa 2 saptamani animalul se poate hrani.Au obiceiul de a-si face fecalele in apa. Daca apa nu este schimbata la timp se pot infecta producand tulburari animalului.
Comportamentul alimentar. Consuma rizomi si tulpini de plante acvatice, graminee si leguminoase salbatice si uneori scoici, melci si chiar pesti. Nu isi face provizii pentru iarna si nu se orienteaza sub gheata ca sa nimereasca copca, de aceea nu traiesc in regiunile cu friguri excesive si ierni indelungate.In captivitate se hranesc cu suculente (sfecla, morcovi, gulii, napi), iarba si fan. Apa o beau chiar din bazin in timpul inotului. Cand beau apa pe uscat, nutria da capul pe spate ca pasarile.Nutria este foarte curata. Intotdeauna isi spala alimentele. Pentru a obtine blanuri de calitate nutriile vor fi hranite cu: concentrate, faina de oase, fainuri proteice, lucerna verde, faina de lucerna, sfecla, morcov, sare de bucatarie, calciu. In perioada de gestatie se va da supliment de hrana.
Comportamentul de aparare. Nutriile au dezvoltate simturile mirosului, auzului si pipaitul, mai putin al vazului. Nu sunt animale agresive, nu ataca, dar sunt periculoase cand sunt speriate si incoltite, incearca sa se apare. Muscatura lor este foarte puternica, iar incisivii sunt foarte ascutiti incat pot taia degetele omului ca pe niste macaroane. Isi apara cu indarjire puii, numai stapanul este recunoscut si este lasat sa puna mana pe pui.Nutria, fiind un animal sperios, in captivitate trebuie tratata cu blandete pana se obisnuieste cu omul si nu se mai teme de el. Recunoaste glasul ingrijitorului si unele animale isi recunosc chiar si numele.Tineretul este jucaus, dar toate animalele trebuie sa fie introduse odata in cusca. Orice animal introdus ulteior este atacat de comunitate.
Comportamentul teritorial. Nutriile se simt bine la o temperatura moderata. Suporta destul de bine caldura, mai ales daca are apa proaspata, racoroasa in bazin, rezistand chiar si la 36-40°C la umbra, in conditii de aerare suficienta. Poate muri usor chiar l atemperaturi mai mici de 36°C, daca este inghesuita in spatii mici, cu animale multe.La frig este destul de rezistenta. Fara apa si cu asternut bogat suporta chiar un ger de (-10) – (-15)°C. Pe un asternut sarac, umed si mai ales daca bate vantul, nutriilor le degera coada si picioarele.Puii tineri in conditii de umezeala si frig cu vant pot muri chiar la temperaturi de 1-2°C.Apa din bazin trebuie evacuata cand temperatura coboara sub 10°C si li se vor da bulgari de zapada.Nutriile se sperie de zgomote. Latratul cainilor poate produce chiar avorturi. Totusi in crescatorii sunt necesari 2–3 caini de paza, iar nutriile trebuie obisnuite de mici cu cainii. Mai sunt necesare si cateva pisici pentru starpirea sobolanilor atrasi de resturile de hrana cazute sub custi.
Comportamentul de crestere al puilor. Durata gestatiei este de 120-132 de zile. Fecundatia este capacitatea animalelor de a se reproduce si a da cu regularitate produsi normal dezvoltati.Prolificitatea este capacitatia femelelor de a produce mai multi pui.Fecundatia si prolificitatea sunt influentate de factori interni si externi, care sunt: varietatea de culoare, varsta, calitatile individuale, sezonul, hranirea si ingrijirea. Hranirea substantiala, bogata in proteine, vitamine si saruri minerale, determina marirea fecunditatii si prolificitatii.Femela ajunge la maturitate sexuala la 1 an. Rentabile sunt primele 7-8 fatari in timp de 4 ani, dupa care prolificitatea incepe sa scada.Avorteaza foarte usor, din cauza batailor intre animale, sperieturilor, frica, zgomote puternice, lovituri de marginea bazinului.Fata intre 2-12 pui, pana la 15-16 maximum. Media este de 6-8 pui.Puii de nutrie se nasc bine dezvoltati, cea ce permite ca la nevoie sa se descurce si fara mama. Sunt complet acoperiti cu par, au ochii deschisi si dintisorii tocmai buni de ros. Imediat dupa nastere puii se misca mai greoi si in apa se ineaca. Dupa 5-6 ore de la fatare puii inoata si daca marginea bazinului nu este prea inalta, pot iesi singuri din apa.Dupa cinci ore de la nastere toti puiii sug normal. Mamelele la nutrie sunt asezate lateral (pe coaste), care raman deasupra apei in timp ce nutria inoata, si puii sug si in timp ce inoata.Daca femela nu are lapte sau daca are prea multi pui si nu-i poate hrani pe toti, puii sunt dati la alta femela cu pui mai putini, care a fatat de 2-3 zile. Pentru aceasta femela doica este indepartata din cusca, iar puii de adoptat sunt acoperiti cu asternut si se tin 30-40 minute pentru a capata mirosul cuibului nou. Atentie la puii albi care nu sunt primiti prea usor.Intarcarea puiilor se face dupa 45 de zile. Inainte de intarcare se reduce treptat ratia de lapte. La femela se reduce ratia de suculente si de apa, pentru a stagna lactatia.Puii se invata treptat cu alimentatia pentru adulti (furaje, sfecla). Se mai tin in cusca unde au crescut 8-15 zile, dupa care se trec in cusca pentru tineret de 45-180 zile. Se separa sexele, femelele separat de masculi.Nutriile care traiesc in libertate au o singura culoare numita standard (nuante de bej-crem).In captivitate s-au obtinut prin selectie si alte culori: negru, alb, standard auriu, auriu, pastel, safir.
BIBLIOGRAFIE: Nutria – animal de blana si carne, de I. Petrescu Cresterea animalelor pentru blana, de V. Sarbu si N. Pastarnac;