Month: January 2012

ACIZI SI BAZE

CUPRINS 1. Introducere 2. Acizii 2.1. Definitia acizilor 2.2. Clasificarea acizilor2.3. Denumirea acizilor2.4. Radicalul acid2.5. Formula generala a acizilor2.6. Metode generale de obtinere a acizilor2.7. Proprietatile acizilor2.8. Importanta si utilizarile…

Masele plastice

Se numesc mase plastice materialele produse pe baza de polimeri, capabile de a capata la incalzire forma ce li se da si de a o pastra dupa racier. Dupa cantitatea…

Acizii si Bazele

Acizi sunt substante care in solutie apoasa pun in libertate prot.0oni (H+). Bazele sunt substante care in solutie apoasa pun in libertate ioni de hidroxil (OH-). Cataliza omogena prin acizi…

ACIZI. BAZE. SARURI

Prezentare. Acizii sunt substante care (in stare pura sau in solutie apoasa) au gust acru, descompun piatra de var cu degradare de bioxid de carbon, reactioneaza cu unele metale cum…

A T O M U L

Încă din antichitate unii filozofi greci au emis ipoteza după care materia este formată din particule foarte mici, indivizibile, numite atomi ( în limba greacă însemnând indivizibil). Teoria atomică a…

Atomi si Molecule

1. Generalităţi Orice material este compus din particule mici numite atomi. Acestea sunt atât de mici încât încap cu milioanele pe vârful unui ac. Gruparea mai multor atomi formează molecule;…

Bronzul

1. Introducere: Bronzul este un metal compus din cupru si alte elemente. Termenul de bronz a fost original prima data dat unui aliaj din cupru cu cositor, dar astăzi termenul…

Carbonul

Carbonul are simbolul C, element crucial al existenţei organismelor şi care are mai multe aplicaţi industriale. Numărul atomic al C este 6; elementul este in gr. a IV al sistemului…

Calciul

Simbol: Ca Densitate: 1,55 Z: 20 Pct. de topire: 845 C Valenta: 2 Punct fierbere: 1240 C Masa atomica: 40 Numele de calciu provine de la latinescul calcis: var(oxid de…

CELULOZA

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si 2500-3000. Impreuna cu lignina si alte substante necelulozice…

CAUCIUCUL NATURAL

Cauciucul natural este un compus macromolecular natural cu formula moleculara: în care variază în limite largi, atingând valori de ordinul 5000 de unităţi. Supus încălzirii la circa 300 grade C,…

Cauciucul

Cauciucul natural este un compus macromolecular, natural cu formula molecular`: (C5H8)n [n care „n” variaz` [n limite largi ating@nd valori de ordinul 5000. Supus [nc`lzirii la circa 3000C, [n absena…

CHIMIA VIEŢII

Chimia vieţii, sau biochimia, studiază reacţiile chimice care au loc în organismele vii. Aceştia respectă aceleaşi leAgi ca şi celelalte reacţii chimice, dar sunt mai complexe. Chimia vieţii studiază ansablul…

CENTRALA ELECTRO – NUCLEARĂ

Cea mai mare parte a energiei electrice este produsă în instalaţii speciale numite centrale electrice. Există trei tipuri principale de astfel de instalaţii: hidrocentralele, termocentralele şi centralele nucleare. Toate funcţionează…

Clorul si compusii lui

Simbol : Cl Z = 17 Masa atomica : 35,453 Grupa a VII-a principala, (a halogenilor) Basilius Valentinus a obtinut in a doua jumatate a secolului al XV-lea, incalzind vitriolul…

COFEINA

Istoria cofeinei Plantele ce detin cofeinã s-au dezvoltat datoritã ridicatei protectii fatã de actiunea bacteriilor, ciupercilor si insectelor. Cofeina inhibã actiunea bacteriilor si a ciupercilor si cauzeazã sterilitate anumitor insecte,…

Cloruri

1)CLORURA DE SODIU [NaCl] este indispensabilă vieţii oamenilor şi animalelor. Participând la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusă zilnic în organism sub formă de sare de bucătărie. Soluţia de…

Afectiuni ale inimii

Afectiuni ale inimii 1. ANEVRISMUL AORTEI TORACICE SI ABDOMINALE. Sunt dilatatii anormale, segmentare, congenitale sau dobвndite ca urmare a afectarii peretelui arterial prin arteroscleroza, aortita luetica, infectie sau traumatism. Anevrismele…

Activităţile creierului

Creierul uman ,asezat in interiorul craniului, este mai sofisticat decat cel mai performant computer.Cu ajutorul milioanelor de celule , acesta directioneaza si monitorizeaza toate activitatile noastre–chiar si atunci cand dormim.…

Amino-acizi naturali

Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii:…

Afectiunile cardiovasculare

Inima, pompa care asigura circulatia s‰ngelui “n organism, este un organ musculos, gol pe dinauntru, alcatuit din patru cavitati, doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Fiecare atriu comunica cu…

ANALIZATORUL OLFACTIV

Anatomia globului ocular (GO) • Analizatorul vizual este un sistem multifuctional complex, format din trei subsisteme: 1. Subsistemul periferic – de receptie, format din globul ocular si anexele acestuia 2.…

Antidiabetice de sinteză

Sinonime: Hipoglicemiante orale. Baze fizicochimice: Sunt derivaţi de la două structuri chimice de bază, diferite între ele: – sulfonilureele; – linguanidele. Farmacoterapia: Diabeticii vârstnici (peste 40 de ani) de tip…