Existenta si functionalitatea unei vieti politice democratice impune cu necesitate respectarea unor principii si valori de baza, fara de care democratia nu poate fi conceputa. 1.Statul, ca element important al oricarui sistem politic, trebuie sa se bazeze si sa functioneze pe lege, adica sa fie un stat de drept. O caracteristica esentiala a statului de drept o constituie pluralismul si pluripartidismul politic si ideologic. Fara prezenta pluralismului, exprimat prin partidele de opozitie, nu poate fi vorba de o democratie autentica, reala. Numai in aceste conditii este posibila pluritatea de opinii, de alternative politice, un control eficientasupra guvernantilor. Raymond Aron considera ca regimurile cu mai multe partide politice asigura “exercitarea legala a puterii”. Regimurile monopartidiste sunt incompatibile cu insasi notiunea de democratie politica,cu lupta democratica pentru putere, cu alternanta la puetere, fapt probat din plin de sistemul politic comunist . Referindu-se la acest aspect, R. Aron aprecia: “Cand un partid si numai unul singur are monopolul activitatii politice, statul este inseparabil legat de el. Intr-un regim de partide multiple ca in Occident… Statul este neutru prin faptul ca tolereaza o pluritate de partide”5.
2.Constitutia trebuie sa fie temeiul, fundamentul oricarui regim democratic, legea sa fundamentala. In ea trebuie inscrise si garantate drepturile si libertatile cetatenesti, principiile detinerii si exercitarii puterii, printre care la loc de frunte trebuie sa figureze principiul separatiei acesteia, a eligibilitatii si reprezentativitatii organelor si reprezentantilor acestora, a egalitatii cetatenilor indiferent de sex, rasa, religie, apartenenta etnica sau stare sociala.
3.Democratia trebuie sa fie larga, activa si participativa, sa cuprinda toate domeniile si segmentele vietii sociale, atat la nivelul macro cat si micro-social. Ea exprima situatia individului in societate, drepturile si libertatile de care acesta se bucura in mod real, conditiile care-i sunt create pentru participarea sa la conducerea societatii. Democratia este un “mod de viata”, o totalitate de valori morale, un ideal care vizeaza participarea fiecarui cetatean la organizarea si conducerea societatii. Referindu-se la democratie, la impactul ei cu cetatenii, G. Burdeau opineaza:”Democratia este astazi o filosofie, un mod de a trai, o religie si, in chip aproape accesoriu o forma de guvernamant, o semnificatie atat de bogata ii vine atat din ceea ce este ea in mod efectiv, cat si din ideea pe care si-o fac oamenii despre ea cand investesc in democratie speranta lor intr-o viata mai buna”6. Adevarata democratie este aceea care proclama omul ca valoare suprema a actiunii si civilizatiei, face totul pentru realizarea aspiratiilor si intereselor sale.
4.Toate organismele si institutiile puterii atat cele locale, cat si centrale, trebuie sa intruneasca vointa si adeziunea cetatenilor, sa le reprezinte si sa le promoveze interesele si aspiratiile. La randul lor, cei alesi trebuie sa fie responsabili in fata celor ce i-au delegat, iar in cazul in care acestea nu-si indeplinesc obligatiile asumate, cetatenii sa aiba posibilitatea de a-i revoca.
5.Mijloacele de informare, mass-media cu rol major in formarea si orientarea constiintei civice si politice a cetatenilor, trebuie sa se afle intr-o stare de absoluta independenta si obiectivitate fata de putere, de societate.
Democratia nu poate fi abordata in mod abstract, in afara relatiilor sociale reale. Ea este produsul unui ansamblu de conditii, de valori si principii fara de care nu poate fi analizata si inteleasa, cum ar fi:
                                 natura sistemului social-politic. Din acest punct de vedere democratia, in acceptiuneacea mai generala, este o forma de organizare a relatiilor politice, fiind legata, direct sau indirect, de puterea politica;
                                 nivelul dezvoltarii vietii materiale si spirituale;
                                 capacitatea fortelor politice de a determina dezvoltarea democratica a societatii;
                                 nivelul constiintei si culturii politice.
Astazi, mai mult ca oricand, se poate afirma ca nu exista state si popoare care sa nu fie preocupate, intr-un fel sau altul, de problema democratiei.
Practica vietii social-politice trecute si prezente, dovedeste ca democratia a fost si este forma de guvernamant, de organizare si conducere a societatii cea mai dorita si acceptata de oameni, de cele mai multe comunitati sociale, singura capabila sa exprime si sa promoveze esenta umana, sa o apere si sa-i asigure realizarea, implinirea idealurilor si intereselor sale.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!