Cuprinde teritoriul in care este in vigoare acelasi regim vamal, se aplica aceeasi legislatie vamala. De obicei, teritoriul vamal coincide cu teritoriul politic al statului.
Teritoriul vamal este delimitat prin frontierele vamale.
In cazul teritoriului vamal poate avea loc extinderea acestuia, care de cele mai multe ori apare sub forma uniunilor vamale. Alteori, poate avea loc o restrangere a teritoriului vamal care presupune exceptarea unei parti a teritoriului politic de sub dispozitiile stabilite pentru teritoriul vamal. Acest lucru se poate realiza prin infiintarea de zone libere, porturi libere, antrepozite vamale, zone de prelucrare industriale, etc.

CONCEPTUL DE ZONA LIBERA

Zona libera reprezinta cea mai completa foma a regimurilor vamale suspensive. In esenta, prin lege, se prevede ca intr-un perimetru sau zona bine determinata a unui teritoriu national sa poata fi introduse marfuri in vederea prelucrarii si comercializarii lor, in principiu, pe terte piete fara aplicarea restrictiilor tarifare si netarifare a regimului vamal in comparatie cu teritoriul national corespunzator spatiul rezerat zonei vamale libere.
In practica internationala facilitatilor de natura vamala le sunt asociate facilitati de natura fiscala, zonele respective purtand numele de zone libere.

CARACTERISTICI ALE ZONELOR LIBERE

1. Amplasamentul zonei= este de regula restrans la o suprafata de teren limitata de frontiere naturale sau artificiale si situata in apropierea sau in interiorul unei cai de transport prin care se tranziteaza un volum mare de marfa de imoport si export.
2. Statutul juridic al zonei este reglementat prin legi si diverse acte normative care permit accesul marfurilor in regim vamal liberalizat si fara restrictii de cantitate cu conditia ca acestea sa nu fie prohibite de ligislatia tarii respective.
3. Activitatea zonei poate include o gama variata de operatiuni.
4. Administrarea zonei libere revine de regula unui organ special denumit adm./ autoritatea zonei libere pe baza unor norme de functionare emise in baza legislatiei specifice instituite de autoritatile tarii de resedinta.

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!

ACTIVITATILE DESFASURATE IN ZONELE LIBERE

Toate marfurile de origine straina cu exceptia celor care sunt prohibite la import pot fi introduse in zona libera, inmagazinate, expuse, vandute, reconditionate, combinate cu alte marfuri straine sau nationale ori supuse altor manipulari sau transnformate industrial autorizate fara a fi supuse lagislatiei vamale a tarii respective, ca de exemplu: – operatii de manipulare, sortare, ambalare, vopsire.
Operatie de innobilare prin prelucrare sau prin asamblare si montaj.

ZONELE LIBERE DIN ROMANIA SI LEGISLATIA CARE REGLEMENTEAZA ACESTE ASPECTE

In Romania, legea 84/1992 regelmenteaza toate aspectele legate de zonele libere.
Zonele libere:
– Sulina, Constanta S Agigea, Braila, Galati, Giurgiu, Curtici.

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!