Accidentele pot aparea oriunde. Acasa, pe strada, in caz de avarii si calamitati. Deseori moartea traumatului survine nu din cauza gravitatii traumatizmului, ci din lipsa cunostintelor elementare de acordare a primului ajutor medical a celor din jur, rudelor, cunoscutilor sau prietenilor.
Principiile generale de acordare a primului ajutor medical.
Este un complex de cele mai simple proceduri medicale efectuate la locul accidentului, sub forma de autoajutor, sau ajutor reciproc, la fel de participantii la procesele de salvare cu folosirea echipamentului standard si celui improvizat.
Scopul principal este salvarea vietii omului, eliminarea factorului de agresiune si evacuarea rapida sinistratului din zona afectata.
Termenul optimal de acordare a primului ajutor medical e pina la 30 min., dupa primirea traumei, si pina la 10 min. in caz de otravire.
In caz de oprire a respiratiei acest termen se scurteaza pina la 5-10 minute.
Importanta factorului de timp se caracterizeaza prin acea ca: pacientii carora li sa acordat primul ajutor medical in primele 30 de min. dupa traumatizm, complicatiile posttraumatice se micsoreaza in jumatate in comparatie cu traumatii carora li sa acordat ajutor dupa acest termen.
Lipsa ajutorului medical timp de 1 ora dupa traumatizm mareste numarul de cazuri de deces la pacientii grav afectati cu 30 %; pina la 3 ore cu 60%; pina la 6 ore cu 90%. Timpul din momentul traumatizmului pina la acordarea primului ajutor trebuie maximal scurtat.
Primordial este necesar de eliminat factorul agresiv: de a evacua sinistratul de sub darimaturi, din apa, de scos din incapere arzinda sau din zona afectata de substante otravitoare, de scos din automobil etc. este necesar de a aprecia repede si corect starea sinistratului. In timpul examinarii este necesar de apreciat este viu sau mort, apoi de determinat gradul de traumatizare, continua hemoragia sau nu.
Primul ajutor in caz de hemoragie
Hemoragie – este numita scurgerea singelui din vasele sangvine la lezarea integritatii peretilor lor.
In dependenta de ce vas este afectat diferenciem hemoragia: arteriala, venoasa, capilara si mixta.
In caz de hemoragie externa, sangele se revarsa in mediul extern. In caz de hemoragie interna – se revarsa in cavitatile organismului. Hemoragia arteriala se caracterizeaza prin sange de culoare rosu aprins, pulsativ, in ritmul batailor cardiace. Hemoragia venoasa – sangele are o culoare visinie intunecata, se prelinge lent, fara semne de stopare desinestatatoare. In caz de hemoragie dintr-o vena magistrala este posibila pulsatia in ritmul respiratiei. In caz de hemoragie capilara sangele se elimina egal de pe toata suprafata plagii.
Primul ajutor in caz de hemoragie depinde de caracterul ei si consta in oprirea provizorie si transportarea sinistratului la cea mai apropiata institutie medicala. In majoritatea cazurilor hemoragia poate fi oprita prin pansament obisnuit sau compresiv. Garoul se aplica numai in caz de hemoragie arteriala masiva, atunci, cind prin alte metode nu este posibila stoparea. In caz de hemoragie masiva, pentru prevenirea pierderii mari de sange, pina la aplicarea garoului sau pansamentului este necesar de fixat artera la locurile prestabilite ale scheletului osos, acolo unde se palpeaza bine pulsul.
Pentru comprimarea arterei brahiale se aplica pumnul in fosa axilara si se strange mina de torace, pentru arterele femurale, se apasa cu pumnul in partea interna a coapsei in treimea superioara. Unele artere pot fi comprimate prin indoirea fixata a membrelor in articulatii.
In caz de hemoragie din treimea inferioara a bratului, antebratului sau manii propriu-zis:
· in fosa axilara se aplica o turunda din vata
· bratul se bandajeaza strans de cutia toracica, in asa mod turunda va comprima artera humerala si va opri hemoragia.
In caz de hemoragie din antebrat sau mina propriu-zisa:
· in fosa axilara se aplica o turunda din vata
· antebratul se bandajeaza strans in flexie completa, in asa mod turunda va comprima artera humerala si va opri hemoragia.
In caz de hemoragie din treimea superioara a bratului sau fosa axilara:
· In fosa axilara se aplica o turunda din vata
· Se indoaie minile in articulatiile cotului si se dau dupa spate
· Se fixeaza minile dupa spate cu o curea sau tifon
In caz de hemoragie din treimea inferioara a femurului, gambei sau labei piciorului:
· se culca sinistratul pe spate
· se aplica turunda in fosa poplitee
· se indoaie piciorul in articulatie genunchiului si soldului
· se bandajeaza strans gamba de femur
Tehnica aplicarii garoului
La posibilitate, de dat pozitie ridicata membrului afectat.
La mina garoul se aplica numai mai sus de cot si la picior – numai mai sus de genunchi. Nerespectarea acestei reguli nu garanteaza oprirea hemoragiei.
– Mai superior de plaga, se aplica pe membrul afectat un stergar, basma sau alt material moale
– garoul intins se aplica mai sus de plaga, pe materialul aplicat, in asa mod ca primele 1-2 ture sa opreasca hemoragia
– se fixeaza capatul garoului cu ajutorul clempusului special
– sub garou se pune o hartie cu timpul si data aplicarii lui
– pe plaga se aplica pansament aseptic
– Se controleaza corectitudinea aplicarii garoului:
– hemoragia s-a oprit, pulsatia pe arterele periferice lipseste, pielea devine palida.
– Pe timp friguros (iarna) membrul cu garoul trebuie invelit cu haine calde sau patura.
Retineti ! garoul trebuie de aplicat pe o durata de timp nu mai mare de 1,5 ore pe timp cald si nu mai mare de 1 ora pe timp rece. In caz de aplicare mai indelungata, tesuturile mai jos de garou incep a se necrotiza. Daca este imposibil de transportat sinistratul la o institutie medicala, mai degraba de 1,5 – 2 ore, garoul se va slabi pe citeva minute, pina cind pielea isi va restabili culoarea roza si din nou se strange, putin mai sus sau mai jos de locul precedent.
Greselile de aplicare a garoului
La aplicarea nestrinsa a garoului se comprima numai venele si in rezultat se intensifica hemoragia arteriala.
Aplicarea prea stransa, mai ales pe brat, poate duce la traumatizarea nervilor si paralizia membrului.
Aplicarea direct pe piele, duce peste 40-60 minute la aparitia unor dureri insuportabile.
In loc de garoul standard se poate folosi un garou improvizat: curea, basma, tifon, etc.
(vezi desenul.)
Hemoragia in regiunea capului, gatului, toracelui si abdomenului se opresc prin tamponarea plagii si pansament compresiv.
In caz de orice hemoragie se da pozitie ridicata regiunii afectate si repaus fizic. La aparitia primelor semne de hemoragie interna (paliditate, racirea extremitatilor, sudoare lipicioasa, intetirea pulsului, ameteli, galagie in urechi, respiratie superficiala si deasa) sinistratul necesita transportare urgenta la institutiile medicale.
Daca este posibil, la regiunea afectata (torace, abdomen, cap) se aplica o punga cu gheata sau apa rece, sinistratul se culca sau i se da o pozitie semisezinda. In nici un caz nu se aplica termoforul !